Pages

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Sunday, February 26, 2017

Semak Baki Hutang Sebelum Jual @ Refinance RumahKali ni tajuk yang dipilih nampak ringkas sahaja tetapi memberi impak yang besar sekiranya perkara yang tidak diingini berlaku. Ia akan memberi kesan yang agak besar kerana pemilik hartanah atau rumah perlu mengeluar duit sendiri di atas kesilapan yang berlaku. Kesilapan yang boleh dielakkan sekiranya menyemak baki hutang daripada pihak bank atau mana-mana institusi kewangan sebelum membuat keputusan menjual rumah atau membuat pembiayaan semula (refinancing).

Bagi yang merancang untuk menjual rumah dalam masa terdekat, anda digalakkan mendapatkan jumlah baki hutang bagi rumah tersebut. Baki hutang tersebut akan menentukan berapa keuntungan yang akan diperolehi apabila rumah tersebut terjual.
Bagi rumah di kawasan strategik seperti di Bangi, Shah Alam, Subang dan Damansara, nilai hartanah di kawasan ini meningkat agak tinggi setiap tahun. Berbeza dengan jumlah pembiayaan akan berkurang sedikit demi sedikit bergantung kepada jumlah bayaran bulanan dan jumlah pembiayaan. Bagi rumah di kawasan ini, kebiasaannya pemilik rumah akan mendapat keuntungan yang agak besar.

Masalah akan timbul apabila harga jualan sama atau kurang daripada baki hutang di bank. Perkara sebegini akan lebih kritikal apabila pemilik rumah tidak tahu berapa baki hutang yang sebenar dan berangan-angan akan mendapat wang tunai apabila proses pindah milik selesai. Pemilik rumah bukan sahaja tidak mendapat wang tunai, malah perlu mengeluarkan duit poket sendiri bagi menjelaskan baki hutang dan kos-kos lain seperti kos guaman.

Bagi kes pembiayaan semula rumah atau refinancing, baki hutang amat diperlukan bagi anda yang merancang untuk membuat pembiayaan semula bagi jumlah hutang yang masih ada. Pembiayaan semula seperti ini kebiasaanya tidak memerlukan wang tunai daripada pemilik rumah. Duit poket hanya perlu disediakan sekiranya jumlah pembiayaan yang baru kurang daripada baki hutang. Nak selamat mohon pembiayaan lebih sedikit daripada baki hutang.


Ada pelbagai cara bagi mendapatkan baki hutang terkini. Antaranya berhubung dengan pegawai bank yang menguruskan pembiayaan dan pegawai bank akan memberi jumlah kasar baki hutang. Selain itu juga anda boleh melihat baki hutang yang belum dibayar dengan menggunakan kemudahan perbankan internet seperti Maybank2u.com.my. Kebiasaannya dalam 1 tahun, pihak bank akan menghantar penyata pembiayaan yang mengandungi maklumat pembayaran dan baki hutang.Konsultasi Percuma
Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
Insuran Takaful, Medikal Kad
Sila Hubungi Nasri 019 370 2629

2 comments:

 1. Hari yang baik,
  Adakah anda sedang mencari pinjaman, mencari pinjaman korporat, peribadi
  pinjaman, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan,
  pinjaman tidak bercagar, modal teroka dll. Adakah anda pinjaman bank atau kewangan
  penolakan untuk satu atau lebih sebab. Anda berada di tempat yang betul untuk mendapatkan
  penyelesaian pinjaman! Saya seorang pemberi pinjaman peribadi, saya memberi pinjaman kepada syarikat dan
  individu yang mempunyai kadar faedah yang rendah dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  Hubungi kami melalui e-mel: albakerloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Selamat hari, saya Josef Lewis. Seorang pemberi pinjaman yang bereputasi, sah dan sah. Kami memberi pinjaman semua jenis dengan cara yang sangat cepat dan mudah, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pencipta, Penyatuan Hutang. dan lain-lain

  Dapatkan diluluskan untuk pinjaman perniagaan atau peribadi hari ini dan dapatkan dana dalam minggu permohonan yang sama. Pinjaman peribadi ini boleh diluluskan tanpa mengira kredit anda dan terdapat banyak pelanggan gembira untuk menyokong tuntutan ini. Tetapi anda bukan sahaja akan mendapatkan pinjaman peribadi yang anda perlukan; anda akan mendapat yang paling murah. Inilah janji kami: Kami menjamin Kadar terendah untuk semua pinjaman dengan faedah cagaran percuma.

  Kami berusaha untuk meninggalkan kesan jangka panjang yang positif dengan melampaui jangkaan pelanggan saya dalam semua yang saya lakukan. Matlamat kami adalah untuk merawat anda dengan maruah dan rasa hormat sambil menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi tepat pada masanya. Tiada nombor jaminan sosial yang diperlukan dan tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% Dijamin. Sila balas dengan serta-merta menggunakan butiran di bawah jika berminat dengan pinjaman dan bebas daripada penipuan ..

  E-mel: progresiveloan@yahoo.com
  Panggilan / Teks +1 (603) 786-7565 terima kasih  ReplyDelete