Pages

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Monday, February 6, 2017

Cara-Cara Refinance Rumah.



Ada 11 yang anda wajib tahu
Jadi bagaimana nak refinance rumah? Secara ringkasnya, saya jelaskan seperti di bawah ni:

1: Wajib ada rumah
Kalau takde rumah, tak payah cerita. Nak refinance kan? Korang mestilah ada sebuah rumah yang masih dibayar ansuran bulanan.
Kalau rumah baru beli, pun tak payah cerita. Kecuali kalau kita dah tau harga pasaran rumah tu dah naik banyak.


2: Selidik dulu harga pasaran rumah
Nak tau harga pasaran ni boleh guna beberapa cara.
Pertama, tengok iklan kat website yang menjual rumah, dan carilah rumah yang kita nak refinance tu.
Ke-2, ringankan mulut bertanya dengan agen hartanah. Biasanya agen hartanah tahu sebab dia tukang jualkan rumah orang lain di kawasan tersebut.
Agen hartanah pun boleh tanya jurunilai yang mereka kenal.
Ke-3, tanya pegawai bank yang uruskan loan rumah di bank berdekatan rumah yang kita nak buat refinance.
Biasanya banker tau berdasarkan amaun loan yang diambil oleh peminjam yang ingin membeli di kawasan tersebut.
Jadi dengan salah satu cara ni, dapatlah dianggarkan berapa harga pasaran rumah di kawasan tersebut.

3: Layak tak anda memohon?
Bila dah tau harga pasaran tinggi berbanding hutang (kalau ada) dengan bank, tengok pulak kelayakan loan kita.
Yang ni malas nak cerita, rasanya mana-mana pun dah cerita pasal loan ni. Jadi saya anggap korang semua dah tau.

4: Cara senang nak tahu anda layak atau tak
Kalau tak tau jugak, boleh jumpa pegawai bank terus. Mereka boleh bantu kirakan dan beritahu korang layak ke tak nak apply loan refinance tu.

5: Masuk proses untuk dapatkan loan
Bila semua ok, proceed dengan proses mendapatkan loan.
Nak dapatkan loan boleh gunakan 2 cara. Satu, korang boleh berjumpa dengan banker.
Jadi kalau nak apply 3 bank, terpaksa cari dan jumpa 3 banker.
Satu lagi, korang juga boleh gunakan khidmat loan broker.
Loan broker ni akan submitkan permohonan ke seberapa banyak bank. Perkhidmatan dia percuma, tapi kebiasaannya mereka akan recommend kita guna lawyer mereka dan akan push untuk ambil MLTT daripada mereka.
Jaga-jaga. Kalau korang dah ada lawyer sendiri dan nak ambil insuran sendiri, pastikan korang bagitahu awal-awal lagi kat loan broker tu untuk mengelakkan sebarang konflik.
Kenapa tak best kalau guna lawyer dia?
Lawyer yang mereka recommend ni mungkin jauh daripada kita. Takut susah kalau nak berurusan dengan dia. 
Dalam hal pemilihan lawyer untuk urusan jual beli atau refinance rumah, eloklah guna law firm (firma guaman) yang dah kita dah biasa berurusan.
Kenapa tak best ambil MLTT dengan mereka? Sebab saya dah ajar step-by-step ni. Palign kurang, support-lah sikit kan. Hehe.

6: Belajar pasal jenis-jenis loan yang ada
Korang wajib tahu dengan jenis-jenis loan yang ada. Ada flexi, ada semi-flexi, dan ada basic term loan.
Orang buat bisnes dan ada banyak lebihan duit bulanan ambil flexi, supaya lebihan duit boleh simpan dalam akaun semasa untuk kurangkan interest.
Duit dalam akaun simpanan tadi, kita boleh keluar semula. Principal payment yang kita bayar untuk rumah pun boleh dikeluarkan semula untuk dimodalkan pada benda lain (rumah lain, pelaburan, dan lain-lain).
Orang biasa ambil semi-flexi dengan basic term loan ni lebih kurang je kalau tak silap. Dah lupa perbezaan dia. Korang boleh tanya kat  orang bank untuk penjelasan lanjut.

7: Ambil kira pasal lock-in period
Lock-in period. Sebanarnya tak perlu kisah pun pasal lock-in period ni sebab biasanya tak lama pun, 3 tahun je.
Lepas 3 tahun baru berbaloi nak refinance lagi sekali. Tapi buat apa kan nak refinance banyak kali?
Untuk rumah tinggal sendiri, lupakan pasal lock-in period ni.

8: Wajib ke ambil MRTT atau MLTT?
Secara ringkasnya, orang ambil MRTT hanya sebab untuk kurangkan interest.
Contoh kalau dapat loan BLR 2.2, kita cakap nak ambil MRTT dan ada bank akan bagi BLR 2.4. Tak perlu cover sepenuhnya.
50% daripada loan untuk jangkamasa 10 tahun pun dah cukup untuk dapatkan pengurangan interest tadi.
Ada bank beri pilihan untuk insuran tu. Ada yang tak dan mereka akan pakejkan sekali.
MLTT pula diambil supaya boleh buat early settlement (pelangsaian awal) menggunakan wang simpanan yang terkumpul. 
Bagi yang umur kurang daripada 30, kalau ambil MLTT, kebiasaannya boleh buat early settlement setahun atau 2 tahun lebih awal.
Tapi benda ni subjektif. Kena jumpa banker dan buat pengiraan dulu, baru boleh cerita.

9: Tandatangan offer letter
Bila dapat loan yang kita berkenan, turunkan tandatangan offer letter dan proceed.

10: Bagi peguam selesaikan yang seterusnya
Proses seterusnya akan diselesaikan oleh lawyer. Panjang kalau nak cerita kat sini.

11: Masa untuk terima tunai lebihan
Bila bank lama dah disburse kepada bank baru (kalau berlainan bank), maka selesailah urusan refinance.
Peguam akan berikan cek jumlah lebihan tadi, selepas ditolak lawyer fee (yuran guaman).


Konsultasi Percuma
Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
Insuran Takaful, Medikal Kad
Sila Hubungi Nasri 019 370 2629


6 comments:

  1. rumah kalo 3 thun boleh x?
    bank tgok gaji kite x?kalo tgok bpe gaji minimum die untuk wat refinance?
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konsultasi Percuma
      Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
      Insuran Takaful, Medikal Kad
      Sila Hubungi Nasri 019 370 2629

      Delete
    2. Selamat hari, saya Josef Lewis. Seorang pemberi pinjaman yang bereputasi, sah dan sah. Kami memberi pinjaman semua jenis dengan cara yang sangat cepat dan mudah, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pencipta, Penyatuan Hutang. dan lain-lain

      Dapatkan diluluskan untuk pinjaman perniagaan atau peribadi hari ini dan dapatkan dana dalam minggu permohonan yang sama. Pinjaman peribadi ini boleh diluluskan tanpa mengira kredit anda dan terdapat banyak pelanggan gembira untuk menyokong tuntutan ini. Tetapi anda bukan sahaja akan mendapatkan pinjaman peribadi yang anda perlukan; anda akan mendapat yang paling murah. Inilah janji kami: Kami menjamin Kadar terendah untuk semua pinjaman dengan faedah cagaran percuma.

      Kami berusaha untuk meninggalkan kesan jangka panjang yang positif dengan melampaui jangkaan pelanggan saya dalam semua yang saya lakukan. Matlamat kami adalah untuk merawat anda dengan maruah dan rasa hormat sambil menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi tepat pada masanya. Tiada nombor jaminan sosial yang diperlukan dan tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% Dijamin. Sila balas dengan serta-merta menggunakan butiran di bawah jika berminat dengan pinjaman dan bebas daripada penipuan ..

      E-mel: progresiveloan@yahoo.com
      Panggilan / Teks +1 (603) 786-7565 terima kasih



      Delete
  2. My husband and I had a very bad credit when we were deep into the financial jurists to what extent we applied for bankruptcy, we had little or no money to send our daughter to emily to a college that we could not afford. We control payday loans (loan companies), which have helped people like us, get mortgage changes. Each company we contacted wanted a previous fee of $ 1,000 to $ 2,000 that we could not afford. Because we thought we had no hope of choosing to sell or lose your home by closing it. Then I came across a local magazine and the cover was a Loan Bonding Corporation. The three main steps; 1. You submit an electronic application. E-mail: albakerloanfirm@gmail.com 2. Provide the correct means of identification as to whether your citizen holds an identity card or driving license and your bank account information. 3. The loan is processed, approved and transmitted. The long story was shortened, they helped get a loan at a fixed rate of 4% and modified with revised payments. They also gave their daughters a student loan to complete my college's full paycheck. We worked with Lasson's loan, who warned us about the progress of the whole world. he did all the paperwork, phone calls, etc. They did it all and we got a loan that we accept. When I agree to their loan terms and I submitted the details of my bank, I paid an affordable price for these services. We would not have been able to get it as simple and affordable as it was through their transformation process with our knowledge. I did not have time to thank you, so THANK YOU! I could not have asked a better team. I'm up to date on refinancing. Best for you, moving mortgage If you have a problem like us, contact a loan settlement corporation. They can work. Sincerely, Timothy and Maria Adopted on march 17, 2018 in Columbus, GA

    ReplyDelete
  3. Halo,
    Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
    jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
    semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

    ReplyDelete
  4. Anda bebas untuk menghubungi firma yang bagus di platform berikut
    departemen aplikasi pinjaman: >>>> aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com <<<<
    PIN BBM # ++++++++++++++++ (D8DA4EA9)
    Ikuti kami di halaman instagram +++++++++ Aasimahaadilaahmed.loanfirm
    Twitter +++++++++++++++ aasimahaadila loanfirm
    unit layanan pelanggan info whatsapp <<<<<<<<<<<< + 19292227362
    Mesin Dewan Direktur Faks >>>>>>>>>>>>>>> + 1502097827 / + 143 87968176

    Halo semuanya, saya Neni Syahir dari Jawa Barat. hati-hati, ada pemberi pinjaman palsu di mana-mana di internet. saya bodoh di sini oleh banyak pemberi pinjaman palsu dari Amerika dan Afrika Saya menyarankan Anda semua di sini untuk tidak mengajukan pinjaman di perusahaan atau pemberi pinjaman di situs ini, sebagian besar perusahaan di sini adalah palsu, pendusta dan penipuan, dan juga beberapa kesaksian di sini adalah palsu, mereka adalah orang yang sama yang melakukannya. Karena itu, berhati-hatilah untuk tidak menjadi mangsa mitra dari Indonesia. Saya ditipu empat kali sekitar Rp.150 jt untuk biaya pendaftaran, biaya transfer, biaya pajak, dan biaya asuransi. Setelah pembayaran ini saya tidak mendapatkan pinjaman, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan lagi. Ini akan menarik Anda untuk mengetahui bahwa ada hukum keuangan atau biaya peraturan untuk mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman atau hukum perusahaan. Saya bersyukur bahwa saya kemudian menerima pinjaman cepat sebesar Rp 750jt ke dalam Bank Tabungan Negara (BTN) saya
     akun dari perusahaan yang saya ikuti di instagram. Perusahaan pinjaman yang nyata dan terpercaya (Aasimah adila loan firm). Mereka sekarang adalah perusahaan terbesar di arab saudi dan di seluruh Asia. ibu muslim Arab Saudi didedikasikan untuk memfasilitasi mimpi dan membantu kita semua yang telah menipu dan menipu dalam proses mendapatkan pinjaman segera, memberi Anda layanan kelas dunia. Saya hampir menyerah ketika allah menyentuh perusahaan ibu saudi muslim untuk membantu saya dengan bunga pinjaman 1% yang merupakan tingkat bunga terkecil yang bisa Anda dapatkan di mana pun di dunia. Perusahaan muslim yang baik tidak berbohong, tidak menipu dan tidak memaksa seperti pemberi pinjaman palsu lainnya. Tolong, ini kesempatan bagi Anda untuk mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 2 jam dan bahagia untuk hidup. Saya mendapat aasimaha adila ahmed loan dari instagram dan setiap badan di daerah saya mengikuti mereka di halaman instagram dan mengajukan permohonan pinjaman resmi dan cepat dalam pengiriman. Terima kasih telah membaca semoga allah memberkati Anda semoga Anda baik-baik saja.
     
    alamat saya .... nenisyahir@gmail.com atau
    whatsapp saya ... + 628161402667
    Kepercayaanmu
    Neni Syahir


    ReplyDelete