Pages

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Thursday, June 22, 2017

11 TIPS PENTING CARA REFINANCE RUMAH



Ada 11 yang anda wajib tahu
Jadi bagaimana nak refinance rumah? Secara ringkasnya, saya jelaskan seperti di bawah ni:

1: Wajib ada rumah
Kalau takde rumah, tak payah cerita. Nak refinance kan? Korang mestilah ada sebuah rumah yang masih dibayar ansuran bulanan.
Kalau rumah baru beli, pun tak payah cerita. Kecuali kalau kita dah tau harga pasaran rumah tu dah naik banyak.


2: Selidik dulu harga pasaran rumah
Nak tau harga pasaran ni boleh guna beberapa cara.
Pertama, tengok iklan kat website yang menjual rumah, dan carilah rumah yang kita nak refinance tu.
Ke-2, ringankan mulut bertanya dengan agen hartanah. Biasanya agen hartanah tahu sebab dia tukang jualkan rumah orang lain di kawasan tersebut.
Agen hartanah pun boleh tanya jurunilai yang mereka kenal.
Ke-3, tanya pegawai bank yang uruskan loan rumah di bank berdekatan rumah yang kita nak buat refinance.
Biasanya banker tau berdasarkan amaun loan yang diambil oleh peminjam yang ingin membeli di kawasan tersebut.
Jadi dengan salah satu cara ni, dapatlah dianggarkan berapa harga pasaran rumah di kawasan tersebut.

3: Layak tak anda memohon?
Bila dah tau harga pasaran tinggi berbanding hutang (kalau ada) dengan bank, tengok pulak kelayakan loan kita.
Yang ni malas nak cerita, rasanya mana-mana pun dah cerita pasal loan ni. Jadi saya anggap korang semua dah tau.

4: Cara senang nak tahu anda layak atau tak
Kalau tak tau jugak, boleh jumpa pegawai bank terus. Mereka boleh bantu kirakan dan beritahu korang layak ke tak nak apply loan refinance tu.

5: Masuk proses untuk dapatkan loan
Bila semua ok, proceed dengan proses mendapatkan loan.
Nak dapatkan loan boleh gunakan 2 cara. Satu, korang boleh berjumpa dengan banker.
Jadi kalau nak apply 3 bank, terpaksa cari dan jumpa 3 banker.
Satu lagi, korang juga boleh gunakan khidmat loan broker.
Loan broker ni akan submitkan permohonan ke seberapa banyak bank. Perkhidmatan dia percuma, tapi kebiasaannya mereka akan recommend kita guna lawyer mereka dan akan push untuk ambil MLTT daripada mereka.
Jaga-jaga. Kalau korang dah ada lawyer sendiri dan nak ambil insuran sendiri, pastikan korang bagitahu awal-awal lagi kat loan broker tu untuk mengelakkan sebarang konflik.
Kenapa tak best kalau guna lawyer dia?
Lawyer yang mereka recommend ni mungkin jauh daripada kita. Takut susah kalau nak berurusan dengan dia. 
Dalam hal pemilihan lawyer untuk urusan jual beli atau refinance rumah, eloklah guna law firm (firma guaman) yang dah kita dah biasa berurusan.
Kenapa tak best ambil MLTT dengan mereka? Sebab saya dah ajar step-by-step ni. Palign kurang, support-lah sikit kan. Hehe.

6: Belajar pasal jenis-jenis loan yang ada
Korang wajib tahu dengan jenis-jenis loan yang ada. Ada flexi, ada semi-flexi, dan ada basic term loan.
Orang buat bisnes dan ada banyak lebihan duit bulanan ambil flexi, supaya lebihan duit boleh simpan dalam akaun semasa untuk kurangkan interest.
Duit dalam akaun simpanan tadi, kita boleh keluar semula. Principal payment yang kita bayar untuk rumah pun boleh dikeluarkan semula untuk dimodalkan pada benda lain (rumah lain, pelaburan, dan lain-lain).
Orang biasa ambil semi-flexi dengan basic term loan ni lebih kurang je kalau tak silap. Dah lupa perbezaan dia. Korang boleh tanya kat  orang bank untuk penjelasan lanjut.

7: Ambil kira pasal lock-in period
Lock-in period. Sebanarnya tak perlu kisah pun pasal lock-in period ni sebab biasanya tak lama pun, 3 tahun je.
Lepas 3 tahun baru berbaloi nak refinance lagi sekali. Tapi buat apa kan nak refinance banyak kali?
Untuk rumah tinggal sendiri, lupakan pasal lock-in period ni.

8: Wajib ke ambil MRTT atau MLTT?
Secara ringkasnya, orang ambil MRTT hanya sebab untuk kurangkan interest.
Contoh kalau dapat loan BLR 2.2, kita cakap nak ambil MRTT dan ada bank akan bagi BLR 2.4. Tak perlu cover sepenuhnya.
50% daripada loan untuk jangkamasa 10 tahun pun dah cukup untuk dapatkan pengurangan interest tadi.
Ada bank beri pilihan untuk insuran tu. Ada yang tak dan mereka akan pakejkan sekali.
MLTT pula diambil supaya boleh buat early settlement (pelangsaian awal) menggunakan wang simpanan yang terkumpul. 
Bagi yang umur kurang daripada 30, kalau ambil MLTT, kebiasaannya boleh buat early settlement setahun atau 2 tahun lebih awal.
Tapi benda ni subjektif. Kena jumpa banker dan buat pengiraan dulu, baru boleh cerita.

9: Tandatangan offer letter
Bila dapat loan yang kita berkenan, turunkan tandatangan offer letter dan proceed.

10: Bagi peguam selesaikan yang seterusnya
Proses seterusnya akan diselesaikan oleh lawyer. Panjang kalau nak cerita kat sini.

11: Masa untuk terima tunai lebihan
Bila bank lama dah disburse kepada bank baru (kalau berlainan bank), maka selesailah urusan refinance.
Peguam akan berikan cek jumlah lebihan tadi, selepas ditolak lawyer fee (yuran guaman).


Konsultasi Percuma
Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
Insuran Takaful, Medikal Kad
Sila Hubungi Nasri 019 370 2629


11 comments:

  1. http://tokolelaki.xyz/
    http://tokolelaki.xyz/obat-kuat-viagra-usa-asli/
    http://tokolelaki.xyz/obat-kuat-cialis-80mg/
    http://tokolelaki.xyz/obat-pembesar-penis-klg/

    toko lelaki
    viagra asli
    obat kuat cialis
    semenax asli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya hampir tidak memiliki teman yang bisa diajak bicara, jangankan diajak bicara ketemu saja mereka langsung mengindar. itu yang saya rasakan, bahkan keluarga sendiri saja takut kalau saya datang... padahal saya tidak berniat pinjam uang, hanya ingin ngobrol. Tapi alhamdulillah setelah mengikuti Program Hibah Dana Gaib saya telah menemukan solusinya, sehingga saya bisa memprioritaskan hutang2 saya dibanyak tempat... sampai akhirnya hutang saya sdh terlunasi... terima kasih pak, salam sukses selalu.

      untuk info lengkap Kalian bisa buka web www.uanggaib.xtgem.com atau bisa lansung Klik Disini dijamin 100% tanpa resiko, saya sudah membuktikannya.

































































































































      Delete
    2. Selamat hari, saya Josef Lewis. Seorang pemberi pinjaman yang bereputasi, sah dan sah. Kami memberi pinjaman semua jenis dengan cara yang sangat cepat dan mudah, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pencipta, Penyatuan Hutang. dan lain-lain

      Dapatkan diluluskan untuk pinjaman perniagaan atau peribadi hari ini dan dapatkan dana dalam minggu permohonan yang sama. Pinjaman peribadi ini boleh diluluskan tanpa mengira kredit anda dan terdapat banyak pelanggan gembira untuk menyokong tuntutan ini. Tetapi anda bukan sahaja akan mendapatkan pinjaman peribadi yang anda perlukan; anda akan mendapat yang paling murah. Inilah janji kami: Kami menjamin Kadar terendah untuk semua pinjaman dengan faedah cagaran percuma.

      Kami berusaha untuk meninggalkan kesan jangka panjang yang positif dengan melampaui jangkaan pelanggan saya dalam semua yang saya lakukan. Matlamat kami adalah untuk merawat anda dengan maruah dan rasa hormat sambil menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi tepat pada masanya. Tiada nombor jaminan sosial yang diperlukan dan tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% Dijamin. Sila balas dengan serta-merta menggunakan butiran di bawah jika berminat dengan pinjaman dan bebas daripada penipuan ..

      E-mel: progresiveloan@yahoo.com
      Panggilan / Teks +1 (603) 786-7565 terima kasih



      Delete
  2. pinjaman! pinjaman!! pinjaman!!!
    Apakah Anda mencari perusahaan pinjaman swasta terkemuka dan terakreditasi yang memberikan pinjaman untuk kesempatan seumur hidup. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan cara yang sangat cepat dan mudah, pinjaman pribadi, pinjaman mobil, pinjaman hipotek, pinjaman mahasiswa, pinjaman usaha, pinjaman investasi, konsolidasi hutang dan banyak lagi. Sudahkah anda ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Jangan terlihat seperti kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda menjadi sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada perorangan dan perusahaan yang membutuhkan bantuan keuangan dengan tarif 2%. Tidak ada nomor jaminan sosial yang dibutuhkan dan tidak diperlukan pemeriksaan kredit, 100% dijamin. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan suportif dan kami akan dengan senang hati menawarkan pinjaman kepada Anda.
    Kemudian kirimkan email ke: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) untuk mengajukan pinjaman

    ReplyDelete
  3. BERITA BAIK

    Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula?
    Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited,
    Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan
    Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan
    Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon
    Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari
    (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan
    Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat
    E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com

    Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat
    Pertubuhan diri sendiri
    Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita
    Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar
    48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami.

    Saya berharap dapat bertanya kepada anda secepat mungkin untuk bermula
    Seketika, kami bersedia untuk melayani anda
    Cari pinjaman yang berminat untuk mengisi borang permohonan di bawah gaji

    ReplyDelete
  4. Halo,
    Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Puan Rose Anna, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu, firma dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (roseannamoore70@gmail.com)

    ReplyDelete
  5. Halo,
    Ini adalah untuk memberitahu masyarakat bahawa Puan Charity White, pemberi pinjaman swasta, mempunyai peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan bantuan kewangan, membayar bil, melabur dalam perniagaan baru atau meningkatkan perniagaan anda. Kami memberi pinjaman 2% kepada syarikat dan individu. Ia tidak memerlukan banyak dokumen, serta terma dan syarat yang jelas dan sensitif. Hubungi kami melalui e-mel: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) Kami akan menyediakan perkhidmatan terbaik kami.

    ReplyDelete
  6. My husband and I had a very bad credit when we were deep into the financial jurists to what extent we applied for bankruptcy, we had little or no money to send our daughter to emily to a college that we could not afford. We control payday loans (loan companies), which have helped people like us, get mortgage changes. Each company we contacted wanted a previous fee of $ 1,000 to $ 2,000 that we could not afford. Because we thought we had no hope of choosing to sell or lose your home by closing it. Then I came across a local magazine and the cover was a Loan Bonding Corporation. The three main steps; 1. You submit an electronic application. E-mail: albakerloanfirm@gmail.com 2. Provide the correct means of identification as to whether your citizen holds an identity card or driving license and your bank account information. 3. The loan is processed, approved and transmitted. The long story was shortened, they helped get a loan at a fixed rate of 4% and modified with revised payments. They also gave their daughters a student loan to complete my college's full paycheck. We worked with Lasson's loan, who warned us about the progress of the whole world. he did all the paperwork, phone calls, etc. They did it all and we got a loan that we accept. When I agree to their loan terms and I submitted the details of my bank, I paid an affordable price for these services. We would not have been able to get it as simple and affordable as it was through their transformation process with our knowledge. I did not have time to thank you, so THANK YOU! I could not have asked a better team. I'm up to date on refinancing. Best for you, moving mortgage If you have a problem like us, contact a loan settlement corporation. They can work. Sincerely, Timothy and Maria Adopted on march 17, 2018 in Columbus, GA

    ReplyDelete
  7. Halo,
    Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
    jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
    semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

    ReplyDelete
  8. Halo,
    nama saya ialah Siti Aminah dari Indonesia, saya cadangkan semua orang di sini harus berhati-hati, kerana terdapat banyak peminjam pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih yang sebenar dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

    Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat seorang kawan yang memperkenalkan saya kepada peminjam pinjaman asal dan syarikat yang sangat dipercayai iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya sangat terkejut ketika memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

    Saya mahu anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda harus menganggap diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat bebas untuk menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

    ReplyDelete