Pages

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Saturday, December 31, 2016

Bagaimana Cara Mengetahui Harga Pasaran Rumah


Ketahui Harga Pasaran Rumah Anda

Sebenarnya, ada pelbagai cara untuk mengetahui harga pasaran rumah. Salah satu adalah memberi maklumat rumah anda kepada kami dan kami boleh menolong untuk mencari harga pasaran.

Andai kata, anda ingin mengetahui dalam anggaran harga. Anda boleh melayari laman web www.iproperty.com. Disini anda boleh mengetahui harga rumah yang dijual sekarang.

Katakan harga rumah RM300,000 dijual di laman web ini. Anda bolehlah menurunkan 15% -20% dari harga yang dijual.

Sebagai contoh RM300k x 20% = RM240,000 adalah anggaran harga rumah anda. Ini kerana, kebanyakkan penjual rumah selalu menjual dengan harga yang agak tinggi dari harga pasaran.

Di sini saya cuba menerangkan beberapa method yang kita boleh gunapakai untuk menentukan harga pasaran. Boleh pilih ikut kesesuaian sendiri.


Tanya Jurunilai Berdaftar

Ini merupakan satu method yang paling tepat berbanding cara2 lain. Bank juga menggunakan harga yang diberi oleh jurunilai berdaftar. Namun, tidak semua orang akan mendapat layanan yang dikehendaki apabila bertanya terus dengan jurunilai berdaftar. Biasanya jurunilai berdaftar akan beri perhatian lebih kepada banker atau agent hartanah disebabkan adanya potensi bisnes kepada mereka. Kalau setakat tanya kosong, jangan marah kalau tidak dilayan ya!

Even harga semasa jurunilai berdaftar juga boleh berbeza2. Ada jurunilai yang agresif dan ada yang konservatif. Kebiasaannya, pihak bank akan memilih harga yang konservatif sebab bank tidak suka risiko.

Semak harga secara online

Ini cara yang paling biasa digunakan. Malah saya juga gunakan cara yang sama. Kita boleh semak harga jualan untuk unit yang lebih kurang sama dan buat perbanding. Ambil harga purata. Jangan pula ambil harga yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Antara portal online yang boleh kira rujuk adalah seperti iproperty.com, mudah.my dan propwall.com.

Sekarang ni sudah wujud satu portal yang membolehkan kita semak harga transaksi terkini iaitu brickz.my. Portal ini berbayar so kalau anda ingin menjadi pelabur hartanah yang tegar, saya galakkan anda bayar untuk khidmat ini.

Tanya jiran2 sekeliling/rakan2

Ini juga satu cara biasa yang boleh kita gunakan. Cuba tanya jiran2 sekeliling atau rakan2 kita yang kenal kawasan yang hendak kita beli. Mereka mungkin sudah membuat semakan harga pasaran lebih awal. Tapi kita juga harus bijak menilai sebab kita tidak mahu guna harga yang “syok sendiri). Seeloknya cuba bandingkan sekurang2nya harga dari dua method dan dari situ, baru kita buat penilaian.Lepas kita dah dapat harga pasaran semasa, baru lah mudah kita nak cari deal2 menarik di senarai lelong. Mana2 unit lelong dengan harga reserve yang rendah dari harga pasaran, boleh kita beri perhatian lanjut. Buat senarai pendek. Bila dah ada senarai pendek, baru la kita buat tindakan selanjutnya iaitu lawatan tapak (site visit).

3.     Meneliti Jumlah Kos Refinance Rumah

Kos-kos refinance rumah haruslah diberi perhatian. Kerana, anda harus mengetahui berapakah nilai yang diperlukan dan adakah ia berbaloi untuk membuat refinance.

Kos refinance yang selalu diberi perhatian adalah kos yuran guaman, duti setem dan yuran Penilaian. Selalunya anggaran dalam 2-3% dari harga pinjaman. Contoh, harga pinjaman ( baru) RM300,000 x 3% = RM9000 adalah kosnya. Kos ini boleh dipinjamkan bersama pinjaman baru.

Kos penalti bank adalah anggaran 2-3% daripada harga pinjaman asal. Andai kata, pinjaman dahulu sebanyak RM200,000 x 3% = RM6000 adalah kos penalti. Tetapi, kos penalti selalunya hanya selama 2-3 tahun. Selepas tahun ke-4, tiada lagi kos penalti. Ada sesetengah pinjam perumahan tiada kos penalti. Oleh itu, adalah lebih baik andai kata anda menelefon pihak bank untuk mengetahui kos penalti anda.4.     Ketahui Aliran Wang Tunai (cash out) Yang Diperolehi

Ya, ini adalah sangat penting untuk mengetahui berapa banyak anda perolehi. Dengan jumlah yang diterima anda boleh mengetahui samada ia mencukupi untuk memenuhi tujuan refinance anda.

Bagaiman pengiraannya ? Senang sahaja.

Jumlah pinjaman rumah,RM270,0000 = RM300,0000 (Harga pasaran rumah) x 90%

Baki hutang bank (c) : RM100,000

Kos penalti (kalau ada) : RM6000

Jumlah aliran Tunai (cash out)  : RM270,000 – RM100,000 – RM 6000 = RM164,000

Adakah RM164,000 mencukupi untuk memenuhi tujuan refinance anda?

5.     Semak Kelayakan Untuk Pinjaman

Sekarang anda telah bercadang untuk refinance rumah tapi tak pasti kelayakan anda.  Macamana?

Ada 2 cara, satu cara mudah dan satu agak susah.

Cara mudah ialah pergi ke “contact us” page. Dan isikan maklumat yang dikehendaki, kami akan menghantar Report Kelayakan yang percuma ke emel anda.

Cara kedua, melibatkan anda membuat pengiraan sendiri. Andai kata anda tidak suka matematik mungkin anda patut biar kami yang menolong membuat pengiraan.

Pengiraannya adalah seperti berikut :

Gaji Bersih : RM5000

Komitmen :

1.     Pinjaman Peribadi : RM500 sebulan

2.     Pinjaman Kereta : RM500 sebulan

3.     Kredit Kad : RM3000 ( baki ) x 5% = RM150 sebagai Komitmen

Jumlah Komitment : RM500+ RM500+RM150= RM1150.00

Pinjaman Perumahan yang baru :

Contoh :

Harga Pasaran  : RM300,000

Baki pinjaman Bank : RM100,000

Pinjaman Baru : RM300,000 x 90% = RM270,000

Aliran Tunai : RM270,000 – RM100,000 = RM170,000

Untuk refinancing, bank akan membuat pengiraan kelayakkan yang berlainan sedikit.

Anda akan mempunyai 2 akaun bank.

Yang pertama ialah pinjaman sebanyak RM100,000 , untuk menyelesaikan hutang bank lama. Ansuran bulanan dianggar RM473.26 ( 35 tahun @ 4.50%)

Yang kedua ialah pinjaman sebanyak RM170,000 untuk aliran tunai (cash out). Ansuran bulanan dianggar RM1761.85 ( 10 tahun @ 4.50% )

Untuk mengira ansuran bulanan, anda boleh menggunakan “ Home Loan Calculator” yang terdapat di web kami. www.malaysiahousingloan.com

Sudah pasti ramai yang tertanya-tanya kenapa sepuluh tahun sahaja untuk pengiraan ansuran bulanan aliran tunai?

Ini kerana pada tahun 2015 kebanyakkan bank telah menggunakkan 10 tahun sebagai pengiraan kelayakkan. Ini diarahkan oleh Bank Negara Malaysia.

Walaupun kelayakkan menggunakan 10 tahun, tetapi untuk ansuran yang sebenar banyak bank masih menggunakkan 35 tahun.

Oleh itu, ansuran refinance rumah yang baru ialah RM473.26 + RM1761.85 = RM2235.11

Dengan itu, jumlah komitmen yang akan ada ialah RM1150+RM2235.11 = RM3385.11

DSR ( Debt service Ratio) ialah RM3385.11/5000 x 100= 67.70%

Selagi DSR kurang dari 70%, anda layak untuk membuat permohonan refinance rumah.Konsultasi Percuma
Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
Insuran Takaful, Medikal Kad
Sila Hubungi Nasri 019 370 2629

3 comments:

 1. KABAR BAIK!!!

  Nama saya Aris Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu untuk Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran dimuka, tetapi mereka adalah orang-orang iseng, karena mereka kemudian akan meminta untuk pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, sehingga hati-hati dari mereka penipuan Perusahaan Pinjaman.

  Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dan tingkat bunga hanya 2%.

  Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan, telah dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

  Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Cynthia, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening mereka bulanan.

  Sebuah kata yang cukup untuk bijaksana.

  ReplyDelete
 2. Selamat datang ke FINANCE LEONARDO DORA sebuah syarikat pinjaman yang didaftarkan, yang menyediakan pinjaman untuk membantu kehidupan. Anda amat memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda, atau anda memerlukan pinjaman untuk perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Anda perlu pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda mencari lebih banyak lagi, kerana kami berada di sini untuk membuat kesulitan kewangan anda sesuatu yang lalu. Kami telah membantu orang-orang yang memerlukan bantuan kewangan yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, memberi pinjaman untuk kadar faedah hanya 2%, Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu kami menyediakan sokongan dan penerima yang boleh dipercayai, dan akan bersedia untuk memberi pinjaman. Jadi, sila hubungi kami hari ini (leonardodorafinance@gmail.com)

  ReplyDelete
 3. Halo, saya adalah Ibu Aamanee Aaqil, pinjaman pribadi untuk kreditur untuk meminjamkan uang
  Waktu kemungkinan Anda membutuhkan pinjaman segera untuk
  pinjaman yang Anda butuhkan untuk memperbaiki bisnis Anda lakukan? Anda telah ditolak oleh bank
  Apakah Anda seorang investor, Pemilik Bisnis, Pengusaha, Kontraktor, Petani, Awal
  lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memiliki pinjaman atau hipotek?
  Mencari lebih, karena di sinilah kita melakukan segalanya untuk menjaga agar masalah keuangan kita tetap rendah
  ke masa lalu Kami meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan finansial,
  yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan untuk diinvestasikan
  Bisnis di level 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda
  Kami memberikan bantuan dan penerimaan yang.
  tidak peduli jumlah yang Anda butuhkan kami di sini untuk menawarkan Anda Saat Anda Datang, Anda akan mendapatkan dana Anda


  Jadi hubungi kami hari ini via email:
  (aamaneeaaqilloancompany@gmail.com)

  TUHAN BERHARGA ANDA MEMILIKI ANDA DATANG

  ReplyDelete